Saffran som hälsokost

Saffran som hälsokost

Saffran, med sin goda smak och dekorativa egenskaper, samt de många hälsofrämjande kännetecken anses vara mycket fördelaktikt att konsumera för människor. Fördelarna med att konsumera saffran blir alltmer välkänt. Denna dyrbara krydda är uppfriskande och är vanligtvis torr och varm av naturen. Vad som är intressant med saffran är att det inte bara används i matlagning, utan är även en viktig ingridiens i konfektyr-, läkemedel-, och textilindustrin tack vare sina mångsidiga egenskaper.(Saffron health benefits)

Saffranpistiller; det gyllene sidet

Det är tyvärr vanligt att vissa använder artificiella färgämnen för att kunna marknadsföra sina produkter som saffransprodukter. Detta är olyckligt då många av dessa produkter inte bara är oärliga men kan även vara farliga att konsumera; många artificiella färgämnen är cancerframkallande och kan vara väldigt skadliga även i små doser. Då dessa bedrägerier inte är ovanliga är det viktigt att du som konsument är uppmärksam på innehållsförteckningen och tänker på vad du köper. I detta inlägg tänkte vi dock berätta om en del av de hälsofrämjande egenskaperna (äkta) saffran har och hoppas kunna lämna er inspirerade att konsumera än mer av denna fantastiska produkt!

Saffrans hälsofrämjande egenskaper

Saffran har oräkneliga medicinska egenskaper och det är inte en slump att den kallas den gyllene kryddan. Saffran är även bra för kroppen, healing och skönhet. Det röda guldet har en 3 000 årig historia av användning för medicinskt och kulinariskt bruk. Dessa egenskaper har sedemera bevisats och förstärkts av modern forskning. Saffrans egenskaper är även bra för healing och skönhet, vilket är varför det benämns som det röda guldet genom historien. Här på Röda Guldet ska vi nu diskutera fördelarna med att konsumera saffran, men innan vi börjar ger vi några råd om hur du som konsument kan särskilja saffran av låg respektive hög kvalité.

Typer av saffran och fördelarna med att konsumera högkvalitativ saffran

För att säkerställa att saffranet ni köper är äkta är det allra enklaste tipset att köpa saffranspistiller i stället för malet saffran. Hos Röda Guldet är även vårt finmalna saffran äkta, så klart, men det är lättare för oärliga aktörer att späda ut med saffran av lägre kvalité eller andra ämnen i malet saffran än att sälja artificiella saffranspistiller. Många aktörer gör detta för att minska kostnaderna och på så sätt maximera vinsten, även om konsumenten får en produkt av lägre kvalité. För konsumenter som söker saffran av högsta kvalité kan vi rekommendera ”super negin”, vilket är den högsta klassificeringen saffran kan ha. I detta 100% naturliga saffran är pistillerna som en röd tråd som separeras från den vita roten. När saffranspistillen sedemera ska konsumeras rekommenderar vi att använda en mortel, då du på detta sätt bevara så mycket av produkten som möjligt samt befriar aromerna på bästa sätt.

Nu till hälsofördelarna med att konsumera saffran:

Det höjer ditt humör

Saffran innehåller en rad aktiva ämnen som har positiva påverkningar på vårt endokrinsystem. Det är dessa egenskaper som gör att saffran stärker humöret då det stimulerar utsöndringen av de hormoner som gör oss lyckligare.

Det hjälper närverna att fungera hälsosamt

Ett hälsosamt nervsystem är viktigt för att kroppen ska fungera. Om du har ett hälsosamt nervsystem kan det förebygga många sjukdomar och krämpor, framför allt relaterat till muskelfunktioner och gallblåsan. När vi konsumerar saffran hjälper vi vårt nervsystem eftersom saffran innehåller många b-vitaminer, framför allt vitamin B6. Dessa vitaminer hjälper nervsystemet att fungera som det ska. I förlängningen förebygger vi sjukdomar och minskar risken av att drabbas av nerv-relaterade krämpor senare i livet.

saffron improves your nervous health

Det förbättrar blodcirkulationen

Om du vill bibehålla eller öka metabolismen, kan det vara en bra idé att konsumera saffran. Denna krydda är ett utmärkt sätt att förbättra blodcirkulationen i kroppen. Det förbättrar således metabolismen och behandlar störningar i njure, urinblåsa, och lever. Att konsumera saffran kan även vara bra för kvalitén av dina röda blodkroppar.

Det förbättrar cellernas function

Saffran innehåller många näringsämnen som har en positiv effekt på diverse funktioner i kroppen, inklusive cellernas funktion. Näringsämnen såsom kalium och magnesium – som saffran är rikt på – stimulerar celltillväxt och reparerar skador runt muskelvävnader. Saffran är därför skonsam mot cellfunktionerna i kroppen.

Det förbättrar matsmältningssystemets funktion

Som en växt är det inte förvånande att saffran är väldigt användbart för att bibehålla balansen i matsmältningssystemet. Det är framför allt de olika näringsämnena som fungerar som anti-störningar som hör att saffran är en nyttig ingridiens för att förbättra matsmältningssystemets funktion.

Det hjälper kroppen under en förkylning

Saffran är en naturligt varm krydda, vilket gör att den passar väldigt bra att konsumera under en förkylning. Tack vare dess antioxidantiska egenskaper stärker saffran ditt immunsystem och ökar kroppens förmåga att försvara sig mot sjukdomar och virus. De som börjar dagen med en kopp saffransté till exempel gör kroppen en stor tjänst och hjälper den motarbeta en lång rad sjukdomar.

main saffron health benefits

Under säsongen för förkylningar och influensa blir saffranets hälsoegenskaper allt viktigare; förkylningar är otroligt vanliga på skolor och arbetsplatser under vintermånaderna och leder ibland till att man måste söka upp vård på sjukhus eller vårdcentral. Förkylningar är ofta virussjukdomar som utnyttjar svaga punkter i våra immunförsvar. Vanliga sypmtom är feber, halsont, slöhet samt rinnande näsa. Många använder mediciner och nässpray för att bota förkylning, men det blir allt vanligare att vända sig till naturläkemedel för att känna sig bättre. Att konsumera saffran är ett naturligt läkemedel som hjälper kroppen att förstärka immunförsvaret, och i förlängningen förebygga och återhämta sig efter sjukdomar, så som förkylningar.(Saffron health benefits)

Saffran kan förbättra sexuell hälsa

Om du söker ett snabbt och effektivt sätt att förbättra din sexuella hälsa är det möjligt att saffran är precis vad du har letat efter. Att konsumera saffran regelbundet har länge varit ett sätt att behandla olika sexuella bekymmer. Saffran tros vara en bra stimulant för män och öka deras möjligheter att få sin partner gravid. För kvinnor kan saffran framförallt hjälpa mot menskramp.

Utvärtes hälsofördelar av saffranskonsumption

Att konsumer saffran är ett effektivt sätt att förbättra hudens hälsa och utseende. Om du vill bli av med pormaskar och igensatta porer på huden kan de antioxidantiska näringsämnena i saffran vara lösningen för dig. Saffran används även som ingridiens i många ansiktsmasker då saffran bekämpar smuts och skador i huden. Saffran kan även eliminera fria radikaler och förbättrar blodcirkulationen runt ansiktet, vilket gör att huden på ansiktet får ett starkare och mer levande uttryck än tidigare.(Saffron health benefits)

External use of saffron health benefits

Köp ekologisk saffran från Röda Guldet

Nu när du har koll på alla hälsofördelar med att konsumera saffran är det kanske dags att slå till på det saffran som håller högst kvalité i Sverige? Röda Guldets saffran handlas direkt från ekologiska gårdar i Iran. Vårt saffran har följande egenskaper:

  • Det är 100% äkta saffran, utan bekämpnings- eller konserveringsmedel
  • Det handlas direkt från bonden, som arbetar under schyssta villkor
  • Det levereras snabbt, direkt i brevlådan, med fri frakt
  • Det förpackas i en miljövänlig och återvinningsbar förpackning

Röda Guldets priser på saffran är rimliga och kilopriset blir lägre ju mer du handlar.(Saffron health benefits)

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 1 / 5. Antal röster: 1

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SEARCH

Enter what you are looking for :