Användning av saffran i matproduktion | Ingrediens i många matprodukter världen över

Användning av saffran i matproduktion | Ingrediens i många matprodukter världen över

Användning av saffran i matberedning har blivit väldigt vanligt i den moderna världen. Saffran används i många matproduktioner som bereder allt från margarin till korv. Mejeriföretag använder även det röda guldet för att tillverka smör, ost, och andra mejeriprodukter.

Sedan urminnes tider har saffran använts som naturligt färgämne i många länder. Beroende på hur mycket som används, kan saffranet ge en färgsättning av alla nyanser mellan den ljusaste av gul och den starkaste av röd. I detta blogginlägg redogör vi för saffranets användningsområden i industrin och varför det röda guldet är så värdefullt!

En värdefull souvenir från silkesvägen!

För att framställa saffran som är klar röd, måste växten ha riklig tillgång till bländande solljus. Saffransblommor växer även betydligt bättre i kallare områden med kraftiga regnfall, än i tropiska regioner där träden ofta skymmer solljuset stora delar av dygnet. En av de viktigaste anledningarna som skiljer saffran av hög kvalité från låg kvalité är klimatförhållandena i regionen. Ju svalare regionen är, desto bättre blir skörden och därmed även klassificeringen. En av de bästa regionerna för att växa saffran är i mellanöstern, och framförallt de östra delarna av Iran producerar bland världens bästa saffran!

Tack vare sin varma natur kan saffran uthärda riktigt kallt väder. Saffransblommor fortsätter nämligen att växa även om temperaturen sjunker ner till minus 40 grader och bibehåller även färskheten när det blir varmare väder. Historiskt var Iran en av hörnstenarna i silkesvägen och kinesiska handlare var de största inköparna av saffran. De använde framförallt saffran som ett naturligt färgämne för att färgsätta just sina silken. I den kinesiska industrin, när man skulle färgsätta med saffran, kokade man upp vatten, tillsatte saffran och när vattnet var färgat kylde man vätskan innan man dränkte silket i det röda vattnet. Efteråt följde en kortare väntetid, innan silkesplagget var färdigt och nyfärgat.

Användning av saffran i parfym och färgsättning

Vet du hur mycket ett gram saffran kostar? Vet du varför denna färgrika och doftande krydda kallas det röda guldet? Som du ser har saffran många användningsområden, vilket gör den värdefull även utanför matlagning. Idag handlas saffran över hela världen, vilket gör den till en högt eftertraktad produkt. Men förr i tiden, när den framförallt växte och användes i mellanöstern, var utbudet större än efterfrågan, vilket gjorde att man kunde använda saffran mer friskt än man kanske gör idag. På den tiden användes saffran för att doftsätta fina rum och ibland hela hus, för att gästerna skulle få en härlig luktupplevelse. Idag används doftsättande saffran framförallt i laboratorium där man maximerar användningen och försöker framställa många olika dofter som passar marknadens behov.

I sina laboratorier änvänder parfymtillverkare saffranspistiller för att tillsammans med andra dofter framställa nya parfymer. Att framställa en ny parfym med saffransdoft är ofta väldigt lukrativt, vilket gör att parfymtillverkarna är väldigt restriktiva med informationen de delar med sig av till allmänheten. Många av parfymerna vi använder idag och som är toppsäljarna i butikerna använder saffran som basdoft. Undersökningar visar att de flesta föredrar parfymer tillverkade av naturliga ämnen, i stället för syntetiska, vilket gör att saffran används flitigt i parfymindustrin.

Saffran som konst

Ett av de viktigaste kulturella och artistiska uttrycken i Mellanöstern och Fjärran Östern har varit verken som skrivits ned på sidor gjorda av hjortskinn. Världskända iranska, kinesiska och japanska miniatyrer samt kalligrafi från dessa regionerna har varit svåra att bevara, då de är så gamla.

saffron in food

Som tur är används saffran även för att desinficera äldre verk och har möjliggjort bevarandet av gamla konstverk. Med hjälp av denna egenskap har man med hjälp av saffran lyckats återställa många av de konstverk som länge ansågs vara irreparabella. Detta då konstverken hade börjat mögla eller drabbats av svampbildningar. I några av de största museerna i världen, där naturliga monument bevaras, används saffran för att återställa dem. Ett ytterligare användningsområde för saffran är därför som naturligt konserveringsmedel för delikata konstverk från antiken.(Saffron use in factories)

Användning av saffran i ljustillverkning

I många industrier behövs stora mängder saffran för att kunna framställa och använda dess doft och smak. Men i vissa industrier, såsom när man tillverkar ljus, behövs ändast väldigt små mängder. Därför används ofta persisk saffran i dessa fabriker, som har unika doftkvalitéer.

I såväl västvärlden som i öst, anses ljuset vara en symbol för självuppoffring och generositet. För att framställa dessa andliga produkter används saffran, då det har en stark färg och ljuvlig doft.

Saffron use in factories

Det är framför allt två anledningar till att saffran används i ljustillverkning. När man kombinerar ljuset och saffranet, ger det ljuset en poetisk karaktär. Ljus med saffransdoft är således vanliga i religiösa och andliga platser, då den bevisligen hjälper utövaren att komma närmare den högre makten man försöker nå. För att framställa dessa ljus är inte mängden saffran det viktiga, utan det centrala är att det saffranet som används är av hög kvalité och befriat från färgämnen och konserveringsmedel.(Saffron use in factories)

Användande av saffran i matproduktion

Saffran används i många livsmedelsprodukter i världens olika kök. Mattilverkare kan inte framställa smaken och doften syntetiskt utan måste använda äkta saffran om man vill åt dess unika egenskaper. Exempel på matsegment där saffran används flitigt är:

  • Mejeriprodukter
  • Kött- och charkprodukter
  • Kakor och bakelser
  • Färdiglagade maträtter (soppor, grytor, etc.)
  • Dryck

Användning av saffran i europeiska länder

I norra Italien och Schweiz används saffran ofta för att göra risotto. I Spanien är saffranet en viktig ingridiens i paradrätten Paellan. I Tyskland och England används saffran ofta i sötsaker och bakelser.

Saffron use in factories

Köp ekologisk saffran från rödaguldet.se!

Röda Guldet erbjuder Sveriges bästa saffran. Vår saffran är av högsta kvalité och handlas direkt från bonden. Mellanhänder har ingen plats i vår verksamhet, vilket gör att vi kan hålla priserna nere samtidigt som vi kan se till att bonden har schyssta villkor. Vi köper vårt saffran direkt från en bonde i Iran, där saffranet är bland det bästa i världen. På så sätt kan vi även säkerställa att produkten är ekologisk, då bonden inte använder vare sig bekämpningsmedel eller kemikalier. Detta gagnar även konsumenten då vi kan erbjuda en ekologisk produkt av hög kvalité till ett rimligt pris på vår hemsida: www.rödaguldet.se.(Saffron use in factories)

Prisguide Persisk saffran

Det är viktigt att veta att malet saffran generellt är billigare än saffranpistiller. Detta beror inte på att kvalitén är annurlunda, men i stället på att en malen produkt är enklare att förpacka och frakta. Ett gram finmalet saffran hos Röda Guldet kostar 59kr, medan ett gram saffranpistiller säljs för 89kr.

Partihandel av saffran för restauranger och mattillverkare

Vi har även kapacitet att sälja högkvalitativ saffran i högre volymer för att möta behov från restauranger, mattillverkare samt industrier. Några av fördelarna med att handla från rödaguldet.se är att vi erbjuder fri frakt samt att vår förpackning är återvinnbar, vilket även är bra för hållbarheten och miljön. Då vi handlar direkt från bonden kan vi säkerställa att vi får tillgång till säsongens bästa saffran och att bönderna lever under schyssta villkor.(Saffron use in factories)

 

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SEARCH

Enter what you are looking for :