Vilket land har världens bästa saffran?

Vilket land har världens bästa saffran?

I detta inlägg svarar vi på frågan: vilket land har världens bästa saffran? Vi testar olika typer av saffran och korar vinnaren!

Saffran, även känt som det röda guldet, är en av världens mest väldoftande och smakrika kryddor. Då saffran även är världens dyraste krydda är det viktigt att man får valuta för pengarna när man vill njuta av det röda guldet, och inte betalar överpris för saffran av lägre kvalité. När man jämför olika saffran är det därför viktigt att man håller utkik efter vissa faktorer som signalerar dess kvalité. Om du är nyfiken på dessa och vill veta vilket land som har världens bästa saffran, har du kommit till rätt artikel!

Om saffran

Saffran är röda pistiller som handplockas från krokusblommor. Pistillerna soltorkas sedan utomhus för att bevara den söta, jordnära lukten och den röda färgen. Denna dyra krydda har många olika användamål; saffran används exempelvis i matlagning, läkemedel och som doftextrakt. Anledningen till att saffran är så dyrt är då det bara går tre pistiller för varje krokusblomma, vilket innebär att det är en mödosam process att plocka ihop stora kvantiteter av saffran.(which country has the best saffron in the world)

Saffrans historia

Det råder delade meningar om saffranets ursbrung, men många källor tyder på att det var i det persiska riket i mellanöstern som saffran först. Redan för 3500 år sedan använde persierna kryddan i matlagning. Det svenska order ”saffran” är ett låneord från det arabiska ”zafaran”, vilket i sin tur härstammar från det persiska uttrycket ”zarparan” som betyder löv av guld. Enligt vissa källor odlade persierna även saffran för att kunna exportera till andra delar av världen, framförallt Indien och Kina, där saffran också förekommer i matlagning och läkemedel.(which country has the best saffron in the world)

History of saffron

ISO 3632, ett mått på saffrankvalité

Det finns många olika typer av saffran som skiljer sig mycket var gäller kvalité och hållbarhet. Saffranpistillens ålder är ofta en nyckelfaktor för att avgöra kvalité; precis som med viner, är äldre saffran ofta av högre kvalité än yngre saffran. Ju längre ut på pistillen man plockar saffranet, desto äldre är det, och desto mer smaker och aromer. Många massproducenter av saffran väljer ändå att plocka hela pistillerna, vilket är en kompromiss då kvalitén blir lägre men lönsamheten högre.

De tre regioner som ofta sägs producera saffran av högsta kvalité är Persien, Kashmir och Spanien. Dessa har sedan sina egna klassificeringar; persiskt saffran, exempelvis, har tre graderingar där Sargol är det högsta, följt av Pushal och Bunch.

Det finns även en internationell standard för att avläsa saffranskvalité, ISO 3632. Avmätningen görs i ett laboratorium där man främst tittar på saffranets färg, smak, och aromer. Tyvärr väljer många saffransåterförsäljare att inte visa sina resultat på förpackningen, vilket gör det svårt för konsumenterna att veta vilket saffran som håller högst kvalité. Om man inte vill ha en fullskalig saffransprovning hemma, hur ska man urskilja vilket saffran som håller hög respektive låg kvalité?

Hur väljer man världens bästa saffran?

Ett sätt att identifiera högkvalitativ saffran är genom att smaka sig fram. Saffran som inte är tillagad ska inte vara så smakrik; den ska tillochmed vara lite bitter. Dock väljer vissa oärliga handlare att söta saffranen med socker eller sötningsmedel vilket även ökar vikten. Så om din saffran smakar sött kan den vara av lägre kvalité.

Man kan även utläsa mycket genom att titta på saffranets färg; generellt är den bästa saffranen mörkröd och behåller färgen även när den upplöses i vatten. Saffran som tappar färg eller som är ljusröd eller tillochmed gul är ofta inte av högsta kvalité.

Lukt är även väldigt viktigt för att utskilja saffranets kvalité. Helst ska saffranet ha en doft som liknar blomman blålusern samt honung.

Vilka länder producerar mest saffran I världen?

Iran

Med sina 430 ton skördade saffran under 2019 toppar Iran listan över världens största saffransproducenter. Då Iran inte är medlemmar i WTO säljs deras saffran till betydligt lägre priser än andra länder. Med sin bördiga jord i kalla och torra områden är Iran idealt för att gro och skörda saffran.

Which countries produce the most saffron in the world

Spanien

Spanien är världens näst största producent av saffran. Landet ligger långt framme i forskningen runt saffran, där flera universitet studerar hur man bäst förvarar kvalitén samt ökar skörden. Det är huvudsakligen i regionen Castilla-La Mancha som Spaniens 25 ton saffran skördas varje år; regionens klimat liknar det Iranska då med torr luft och bördig jord.

Afghanistan

Trea på listan hittar vi Afghanistan som producerade 18 ton saffran förra året. Då Afghanistan har billig arbetskraft har de även förhållandevis låga priser på saffran och deras andel på världsmarknaden ökar varje år. Då saffransmarknaden omsätter 58 miljarder årligen är Afghanistan en attraktiv marknad för utländska investerare. På grund av geopolitiska omständigheter exporterar Afghanistan framförallt till USA och Saudiarabien, samt till grannlandet Indien.

Indien

Saffran är en viktig del i Indiens matlagningskultur. Landet importerar 11% av världens saffran, men producerar även en del saffran själv. Det är framförallt i Kashmir provinsen som saffransindustrien i Indien finns. Det mesta är småskaligt, men ändå viktigt för regionen då över 120,000 familjer livnär sig på saffransjordbruk i Kashmir. Saffranet från regionen är känt för sin höga kvalité och luktrika aromer.

Grekland

Nummer fem på listan är Grekland som producerar 8 ton saffran årligen, till ett marknadsvärde av nästan tio miljoner dollar. Det är främst i den norra delen av landet som är förknippad med saffransodling. I skuggan av Spanien är det Grekland som är en stor exportör av saffran på de europeiska marknaderna.

Vilket land har världens bästa saffran?

Det är svårt att hitta ett opartiskt svar till frågan, men om vi lyssnar till de internationella organisationerna som mäter saffranskvalité i laboratorium finns världens bästa saffran i mellanöstern. Flera år i rad får Afghanistan högst betyg i kvalitetstester. Man ska även komma ihåg att det politiska läget i Iran försvårar opartiska resultat och mätningar, vilket är varför det är troligt att persiskt saffran också håller hög om inte allra högst kvalité i världen.

best saffron in the world

Framtidsutiskt

Många länder försöker öka sin andel av saffransexport på världsmarknaden. Vi ser att denna lukrativa industri lockar fler och fler jordbrukare och näringsidkare, vilket gör att konkurrensen ökar. Iran producerar fortfarande 95% av världens saffran, men landet bör vara vaksamma om de vill behålla sin maktposition. Man måste se till att saffranen är av högsta kvalité, annars kommer andra länder komma ifatt och springa förbi.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Search

SEARCH

Enter what you are looking for :