Har du testat fisksoppa med saffran?

Har du testat fisksoppa med saffran?

Saffran från Röda Guldet lyxar till fisksoppan!

Fisksoppa är en av Sveriges mest omtyckta soppor, men hur tillagas den egentligen? Vilken fisk passar bäst och hur får man soppan sådär krämig och god? I detta blogginlägget går vi igenom hur man tillagar fisksoppa i saffranssås. Vi använder torsk och räkor, men receptet är lika gott med lax. 

 

Vi börjar med att förbereda saffransåsen: 

Hur man gör saffransås till fisksoppa?

Ingredienser: 

  • 1 gram Röda Guldet Saffran 
  • 2 skopor färska brödsmulor
  • 1 äggula
  • 50 ml olivolja
  • 50 ml solrosolja
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • Citronextrakt
  • Cayennepeppar
  • Salt och svartpeppar

Instruktioner:

  1. Använd mortel för att stöta isär saffranet tills det är finmalet. Spara gärna några pistiller för garnering. Brygg sedan det finmalda saffranspulvret i kokande vatten.
  2. Knäck ägget och separera äggulan i en separat skål. Krydda äggulan med vitlökspulver, salt, cayenne- och svartpeppar.
  3. Häll brödsmulorna i en skål. Tillsätt sedan den smaksatta äggulan och citronextraktet.
  4. Tillsätt flytande solrosolja och blanda väl. Var inte rädd att tillsätta rikligt med solrosolja — du behöver mer än du tror! 
  5. Häll i saffransvattnet i skålen.
  6. Tillsätt sedan lite olivolja åt gången och blanda väl.
  7. Smaka av såsen när den börjar bli tjockare. Om du vill ha en starkare och lite syrligare smak, tillsätt citron och cayennepeppar.

Saffransåsen är nu klar, så vi går vidare med att förbereda fisksoppan. 

Ingredienser: 

  • 1 medelstor dillstjälk utan fänkål
  • 1 medelstor vit purjolök (den vita delen)
  • 150 gram morötter
  • 250 gram potatis med tunt skal (fast)
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 liten dillstjälk
  • ½ tesked dillfrö
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 4,5 dl sås på ostronextrakt och räka
  • 2 dl grädde
  • 350 gram nordatlantiska räkor
  • 500 gram torskfilé
  • 100 gram smör

Instruktioner:

  1. Skär först purjolök, dillstjälk, skalade morötter, potatis och vitlök i 1 cm stora bitar.
  2. Skala räkorna. Behåll skalen.
  3. Häll upp 4,5 dl vatten i en skål. Tillsätt räkskalen och ostronextraktet och låt koka i 20 minuter. Sila sedan av.
  4. Stek alla grönsaker och dillfrön i en kastrull med olivolja och smör tills de mjuknar.
  5. Tillsätt vitt vin och låt det koka på låg värme.
  6. Tillsätt grönsakerna och grädden till skålen med ostronextrakt.
  7. Efter 10 till 15 minuters koktid är soppextraktet klart.
  8. Smaka av extraktet och grönsakerna. Om du gillar smaken, häll upp det i en skål.
  9. Tillsätt 1 cm stora skivor torskfilé och räkor.
  10. Garnera fisksoppan med dill och saffransås.

Då saffranen är avgörande för en smakrik soppa är det viktigt att den är färsk och av hög kvalité. Om du har köpt saffran från Röda guldet kan du vara säker på att såsen kommer att smaka läckert då vårt saffran har fått bäst i test i Sverige. Beställ här så levererar vi direkt till brevlådan. Hoppas det smakar! Hitta fler recept på Nordic Kitchen Stories

 

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Etiketter:, ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Search

Product categories

SEARCH

Enter what you are looking for :