Hur det hemliga receptet på Sholeh Zard, den kända Iranska desserten, upptäcktes

Hur det hemliga receptet på Sholeh Zard, den kända Iranska desserten, upptäcktes

Sholeh Zard är en känd Iransk efterrätt, en av de söta puddingarna man kan göra med saffransris. Tasteatlas har listat Shole Zard som nr 17 av de 50 mest populära puddingarna i världen (https://www.tasteatlas.com/50-most-popular-puddings-in-the-world). Shole Zard är en traditionell Iransk efterrätt som har tillagats under flera hundra år. Den utsökta desserten är en av maträtterna som traditionellt tillagas under religiösa ceremonier såsom ramadan, Muharram, eller på fester. Sholeh Zard är känd för sin gula saffran, mandel skivor, pistage skivor, och kanel. Kanel är vanligtvis använt för att dekorera namnen av Shia religiösa figurer på sholeh zard.

Näringsvärden av Sholeh Zard

The secret recipe of Sholeh Zard, the famous Iranian dessert, were discovered.

Ris, socker, saffranspuder, ros vatten, kardemumma, pistage eller mandel kärnor, kanel, och olja eller smör används för att tillaga Sholeh Zard. Var och en av dessa ingredienser innehåller vitaminer människor behöver. Sholeh Zard är faktiskt en rik källa till fosfor, fibrer, kalcium, magnesium, järn, kalium, kolhydrater, protein, och selen. På grund av detta så är sholeh zard en full måltid.

Klicka för att veta priset på ( iranian saffron price ) iranskt saffran

Sholeh zards saffranspudding kan dessutom ha läkande och skönhets effekter tack vare användningen av dyrbar saffran.

Häng med för att bekanta dig med sholeh zards recept.

Shole zard recipe

Ingredienser för att laga sholeh zard till 8 personer:

  • 2 skopor ris
  • 3-3.8 liter vatten
  • 4 skopor socker
  • ¾ skopor skivad mandel
  • 5-6 msk olja eller smör
  • Mald saffran och kardemumma till smak
  • 1 ⅓ ros
  • Kanel, pistage, och mandel skivor till att dekorera till smak

 

Förberedelse av ingredienser till tillagningen av sholeh zard

För att tillaga sholeh zard som har aromen och smaken som den tillagad i Iranska hushåll, så är de viktigt att du är uppmärksam över de följande punkterna.

 

Saffran:

  • Aromen, den fantastiska smaken, och den uppfriskande gula färgen av shole zard är tack vare användningen av saffran av hög kvalitet. Notera att priset per gram av organisk och vanlig saffran är högt. Du kan köpa högkvalitativ saffranstrådar eller finmalen saffran ( https://rodaguldet.se/en/shop/) från Roa guldet.
  • Mal saffrans trådarna och brugg den malda saffranen med kokande vatten

Ris:

  • Iranska hushåll använder kortkornigt iranskt ris för att tillaga sholeh zard i och med att kortkornigt ris reducerar tillagningstiden. Om du använder ett annat sorts ris så är de bättre om de är kortkornigt ris.
  • Efter att du har sköljt riset flera gånger, låt de ligga i rumstempererat vatten med lite rosenvatten från natten innan. Annars går de att låta vattnet liga i 4 timmar innan de tillagas.

Socker:

  • För bekvämlighet så kan du använda socker direkt på sholeh zorden, men traditionellt brukar iranska mor/farmödrar först låta sockret löses upp i vatten, sila de genom tyg och sen lägger de till socker nektarn till shole zarden.

Ris kokningstid:

  • De tar ca 1 timme för riset att koka, men tiden kan variera beroende på rissort. Smaka av riset för att avgöra om de är färdiglagat eller inte.

Knep för att tillaga en bra sholeh zard

  • Ha någon konstant blanda din sholeh zard i kastrullen så att den inte lägger sig.
  • Ha koll på konsistensen; den ska inte vara för rinnig men inte för tjock heller
  • Om den blir för tjock så kan du tillsätta en liten mängd med kokande vatten
  • Du kan lägga till malen kardemumma till din sholeh zard eller så kan du brygga kardemumma och tillsätta extraktet efter att du har silat de
  • Du kan tillägga din skivade mandel tidigt om du vill ha dem mjukare eller vänta tills de sista 15 minuterna av tillagningen om du vill ha dem fastare

Nu när du har ingredienserna redo och är bekant med hur de ska förberedas, följ dessa steg så kan du inom några timmar smaka den speciella smaken av iransk saffranspudding

Tillagning:

  1. Töm de blötlagda riset på vatten och häll riset i en kastrull. Tillsätt 3.8 l vatten och sätt på spisen
  2. När riset är tillagat, tillsätt sockret. Rör om konstant
  3. Tillsätt smör, malen kardemumma, och den byggda saffranen till riset och rör om väl
  4. De tar ca 3 timmar för sholeh zard att tillagas. För att veta när den är klar ha koll på konsistensen
  5. När den har en bra konsistens lägg till rosvatten och kardemumma.
  6. Vänta 5 minuter och smaka sen av. Om den är smaksatt till din tycke så kan du ta av den från spisen
  7. Häll den i en skål och låt den kylas ner lite
  8. Dekorera din sholeh zard med skivade mandlar, pistage, rosor, och kanel

the famous Iranian dessert

Tänk på att intensiteten av den gyllene färgen av din har inte bara att göra med kvantiteten av saffran du använde utan även kvaliteten av saffranen.

För att köpa saffran i bulk,( saffron wholesale ) se denna sida .

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SEARCH

Enter what you are looking for :