Hur gör man gotländsk saffranspannkaka?
Varför kallas saffranspannkaka för Gotlandspannkaka i Sverige?
I sin rapport spårar Isabelle Fredborg den gotländska saffranspannkakans ursprung till Gotlands tradition av handel.
Under Hansa-tiden utvecklade gotlänningarna en dyr smak eftersom de handlade med saffran. Eftersom saffran var en svåråtkomlig och dyr krydda användes den bara vid speciella tillfällen. Saffranspannkakor tillagades därför vid speciella tillfällen.
Idag är saffranspannkakor en av Gotlands lokala rätter. Därför har saffranspannkaka blivit synonymt med gotländsk pannkaka.
Ingredienser till saffranspannkaka

Ingredienserna som används vid tillagning och dekoration av saffranspannkakor har modifierats något genom åren på grund av ökad tillgång till olika ingredienser. Historiskt har man använt mjöl och florsocker. Men idag används ris och socker för att göra saffranpannkakor. Grädde, björnbärs- eller salmbärssylt används som tillbehör.
Läs vidare för att lära dig hur man gör saffranpannkakor.
Följande recept bygger på Isabelle Fredborgs recept på 6 portioner Gotlandspannkaka. Receptet på risgrynsgröt kommer från Kroger ifall läsaren inte är bekant med tillagningen.
Ingredienserna till saffranspannkaka:
3,5 dl vatten
2 msk smör
½ tesked salt
2,5 dl sött, kortkornigt ris
10,5 dl mjölk
1,5 dl mandlar
½ gram saffran
1½ till 2 msk socker
3 ägg
1,5 dl grädde
½ tesked vaniljpulver
Salmbärssylt
Hur gör man saffranspannkaka?

1. Sätt ugnen på 175° C.
2. Blanchera eller skala mandlarna. Hacka sedan fint.
3. Gör risgrynsgröt
Värm vatten i en medelstor kastrull. Tillsätt 1 matsked smör och salt och blanda väl. När vattnet kokar, tillsätt ris. Rör om flitigt för att undvika klumpar.
När det mesta av vattnet har absorberats, tillsätt mjölk. När mjölken kokar, sänk värmen. Sätt på lock. Gröten är klar efter 30 minuter.
4. Tillsätt högkvalitativ pulveriserad saffran från Röda guldet till gröten.
Tillsätt sedan resten av sockret, ägg (vispade), grädde, vaniljpulver och hackade mandlar. Blanda väl.
5. Smörj en ugnsform med smör och häll i blandningen.
6. Sätt in i ugnen i 30–35 minuter, tills pannkakorna har stelnat.
7. Låt pannkakorna svalna efter att ha tagits ur ugnen.
8. Dekorera saffranpannkakorna med mandel, grädde och salmbärssylt och njut!
Eftersom saffran är den dyraste kryddan i världen bakas gotländska saffranspannkakor vanligtvis till jul eller vid andra speciella tillfällen. Därför är det viktigt att du använder saffran av högsta kvalitet för att få bästa resultat.
För råd kring inköp av högkvalitativa saffranstrådar eller ekologisk pulveriserad saffran, kontakta oss på: