Hur gör man gotländsk saffranspannkaka?

Hur gör man gotländsk saffranspannkaka?

Varför kallas saffranspannkaka för Gotlandspannkaka i Sverige?

I sin rapport spårar Isabelle Fredborg den gotländska saffranspannkakans ursprung till Gotlands tradition av handel.

Under Hansa-tiden utvecklade gotlänningarna en dyr smak eftersom de handlade med saffran. Eftersom saffran var en svåråtkomlig och dyr krydda användes den bara vid speciella tillfällen. Saffranspannkakor tillagades därför vid speciella tillfällen.

Idag är saffranspannkakor en av Gotlands lokala rätter. Därför har saffranspannkaka blivit synonymt med gotländsk pannkaka.

Ingredienser till saffranspannkaka

Ingredienser till saffranspannkaka

Ingredienserna som används vid tillagning och dekoration av saffranspannkakor har modifierats något genom åren på grund av ökad tillgång till olika ingredienser. Historiskt har man använt mjöl och florsocker. Men idag används ris och socker för att göra saffranpannkakor. Grädde, björnbärs- eller salmbärssylt används som tillbehör.

Läs vidare för att lära dig hur man gör saffranpannkakor.

Följande recept bygger på Isabelle Fredborgs recept på 6 portioner Gotlandspannkaka. Receptet på risgrynsgröt kommer från Kroger ifall läsaren inte är bekant med tillagningen.

Ingredienserna till saffranspannkaka:

3,5 dl vatten

2 msk smör

½ tesked salt

2,5 dl sött, kortkornigt ris

10,5 dl mjölk

1,5 dl mandlar

½ gram saffran

1½ till 2 msk socker

3 ägg

1,5 dl grädde

½ tesked vaniljpulver

Salmbärssylt

Hur gör man saffranspannkaka?

Hur gör man saffranspannkaka

1. Sätt ugnen på 175° C.

2. Blanchera eller skala mandlarna. Hacka sedan fint.

3. Gör risgrynsgröt

Värm vatten i en medelstor kastrull. Tillsätt 1 matsked smör och salt och blanda väl. När vattnet kokar, tillsätt ris. Rör om flitigt för att undvika klumpar.

När det mesta av vattnet har absorberats, tillsätt mjölk. När mjölken kokar, sänk värmen. Sätt på lock. Gröten är klar efter 30 minuter.

4. Tillsätt högkvalitativ pulveriserad saffran från Röda guldet till gröten.

Tillsätt sedan resten av sockret, ägg (vispade), grädde, vaniljpulver och hackade mandlar. Blanda väl.

5. Smörj en ugnsform med smör och häll i blandningen.

6. Sätt in i ugnen i 30–35 minuter, tills pannkakorna har stelnat.

7. Låt pannkakorna svalna efter att ha tagits ur ugnen.

8. Dekorera saffranpannkakorna med mandel, grädde och salmbärssylt och njut!

Eftersom saffran är den dyraste kryddan i världen bakas gotländska saffranspannkakor vanligtvis till jul eller vid andra speciella tillfällen. Därför är det viktigt att du använder saffran av högsta kvalitet för att få bästa resultat.

För råd kring inköp av högkvalitativa saffranstrådar eller ekologisk pulveriserad saffran, kontakta oss på:

0763205883

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Search

Product categories

SEARCH

Enter what you are looking for :