Hur man identifierar saffran av hög kvalitet | Tips för att köpa saffran av bästa kvalitet

Hur man identifierar saffran av hög kvalitet | Tips för att köpa saffran av bästa kvalitet

Saffran; detta karmosinröda guld

Saffran anses vara den dyraste jordbruksprodukten och den dyraste kryddan i hela världen. Förutom den mycket behagliga färgen och doften, som också kallas rött guld, har saffran också många medicinska och terapeutiska egenskaper som har gjort den till världens dyraste krydda. I den här artikeln vill vi besvara frågan om hur man identifierar saffran av hög kvalitet och hur man skiljer äkta saffran från förfalskad saffran.

Komponenter i saffran

De tre viktigaste parametrarna som garanterar saffranets kvalitet är arom, bitterhet och färgstyrka. Saffran i sig består av tre olika komponenter: safranal, crocin och picrocrocin. Safranal är den huvudsakliga orsaken till aromen, crocin är den huvudsakliga orsaken till färgningen och picrocrocin är den huvudsakliga orsaken till saffranets bittra smak.

Färgen och aromen hos saffran av hög kvalitet kan bestämmas i laboratorier med hjälp av UV-spektroskopi. På grund av det ovärderliga värdet av denna mycket välsmakande krydda ökar svindlare dess volym genom att tillsätta orenheter som liknar saffran för att uppnå enorma vinster.

Hur man identifierar saffran av hög kvalitet

För att kunna identifiera saffran av hög kvalitet bör du veta hur svindlare tillverkar förfalskad saffran i första hand. En av de vanligaste metoderna för att framställa förfalskad saffran är att tillsätta konstgjord färg. När denna typ av saffran används för medicinska ändamål är den inte bara värdelös utan kan även vara skadlig.

Bland de metoder för att framställa förfalskad saffran, som tyvärr är mycket vanliga, kan vi nämna följande exempel:

 • Blanda saffran med sockerbetor
 • Använd eller tillsätt granatäpple till ren saffran
 • Tillsätt rödfärgade silkespistiller till saffran.
 • Använd majssilke i stället för högkvalitativa saffranspistiller.
 • Blötläggning av saffran i vegetabiliska oljor eller glycerin
 • Tillsättande av konstgjort färgämne

Vilka är de enklaste sätten att identifiera saffran av hög kvalitet?

Eftersom du inte kan gå till laboratoriet efter att ha köpt ens några gram saffran finns det mycket enkla sätt att bevisa saffranskvaliteten utan att behöva göra noggranna tester. Följande metoder hjälper dig att identifiera saffran av hög kvalitet.

 • Första steget är att titta noga på saffran
 • Det andra steget är genom luktsinnet
 • Den tredje är genom smaksinnet
 • Fjärde steget är testning i kallt vatten
 • Det femte steget är genom bensin!

Första metoden för att identifiera saffran av hög kvalitet – titta på saffranet!

Som nämnts ovan är en av metoderna för att framställa förfalskad saffran att tillsätta föroreningar som är mycket lika saffran. Bilden nedan beskriver beståndsdelarna i en saffranspistill, och du kan förstå saffransblommans huvudstruktur. Om du stöter på saffran som har en annan form och bild, tänk då på att du köper oäkta saffran.

types of saffron

Andra metoden för att identifiera saffran av hög kvalitet – lukta på den.

För att skilja saffran av hög kvalitet från förfalskningar måste du först känna till lukten av honung och alfalfa! Aromen av saffran är mycket ren och luktar som en blandning av honung och alfalfa. Därför, för att känna till den höga kvaliteten på saffran för dem som inte är bekanta med doften av alfalfa och honung, är denna känsla helt värdelös! Därför bör du gå ut och lukta på ren honung och alfalfa i första hand! Kom sedan och jämför doften av saffran som du har köpt med doften av en blandning av honung och alfalfa.

Tredje metoden för att identifiera saffran av hög kvalitet – smaka på den.

Som tidigare nämnts är det picrocrocin som ger saffranen dess smak. Trots sin behagliga doft och färg har saffran en bitter smak. Saffran som smakar sött har definitivt skapats genom en av metoderna för att framställa förfalskad saffran. Smaken av saffran är äkta, sammandragande, bitter och skarp.

Om du vill köpa saffran ska du först få några pistiller av saffran från säljaren för att smaka. Fortsätt experimentet även om smaken av saffran är bitter. Lägg några pistiller saffran på en ren pappershandduk och torka dem. Om vävnaden blir röd efter några minuter har du fortfarande att göra med falsk saffran.

Fjärde metoden för att identifiera saffran av hög kvalitet – testning i kallt vatten.

Färgningen av saffran i vätskor är mycket långsam men stadig. I den här metoden lägger man först några saffranspistiller i vatten och efter tio minuter blir vattnet guldgult av den högkvalitativa saffranen. Färgförändringen ska ske långsamt men stadigt. Om färgningen av saffranen skedde snabbt är saffranen i dina händer inte av hög kvalitet och de har tillsatt konstgjord färg till den.

Femte metoden för att identifiera saffran av hög kvalitet – bensintestning

Som tidigare nämnts finns det många metoder för att framställa förfalskad saffran, men metoderna för att skilja äkta saffran från förfalskad saffran är lika enkla och tillförlitliga. Den sista praktiska metoden för att identifiera saffran av hög kvalitet är att använda bensin. När vi lägger några saffranspistiller i ett glas med bensin, om bensinens färg inte förändras efter några minuter, är din saffran av hög kvalitet. Observera att äkta saffran inte är lösligt i bensin, vilket innebär att denna dyra krydda aldrig kan avge sin färg i bensin.

Vill du köpa saffran av hög kvalitet? Bättre att köpa från de äkta butikerna

Saffran är en krydda som är nästan lika värdefull som guld, och det är inte förvånande att bedragare alltid letar efter ett sätt att lura köparna av denna värdefulla krydda. Saffran är en av de dyraste jordbruksprodukterna i världen. Om du vill köpa utmärkt saffran är det bättre att leta efter det i autentiska butiker med välrenommerade varumärken.

Köp saffran av hög kvalitet online på Röda Guldet

På Röda Guldet har vi börjat sälja högklassig saffran, det vill säga äkta iransk saffran. Vi har mycket stora odlingar i Iran och våra bönder producerar den bästa sorten av saffran.

Eftersom vi köper saffran direkt är priset på vår saffran mycket överkomligt och odlaren får en större vinst. Det finns ingen mellanhand i vår saffranproduktion och den rena saffranen kommer direkt in i Sverige. Våra förpackningar har två unika egenskaper: För det första är de återvinningsbara och skadar inte naturen. Två, de är mycket eleganta och vackra, och på grund av användningen av den senaste tekniken kommer de inte att påverka saffranets smak och färg alls.

Om du har en restaurang eller ett bageri och behöver saffran i stor skala kan du också kontakta oss. Vi har också vidtagit åtgärder för att sälja saffran i bulk (grossistförsäljning), priset på våra produkter kommer att sänkas kraftigt om du säljer i grossistledet. Besök vår webbplats nu för att köpa och få mer information.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SEARCH

Enter what you are looking for :