Persisk saffran vs andra typer av saffran | Varför persisk saffran är den bästa

Persisk saffran vs andra typer av saffran | Varför persisk saffran är den bästa

Saffran; världens dyraste krydda

Saffran, även känt som det röda guldet, är en doft och dyr krydda som odlas i bland annat Iran, Spanien, och Indien. Jammu och Kashmir är kända regioner där saffransblommor växer och skördas. Faktum är att Kashmirregionen producerar 80% av all Indiens saffran, majoriteten av vilket exporteras till andra länder. Vad vet vi egentligen om saffran från Kashmirområdet? Idag hävdar vissa att kvaliten på saffran från Kashmir är bland de högsta i världen, kanske till och med högre än persisk saffran. I denna artikel kommer vi jämföra persisk saffran med olika typer av saffran från världens alla hörn.

Persisk saffran vs Kashmir saffran

Hösten är årstiden då saffran i huvudsak skördas. Pompore är namnet på en region i Kashmir som är känd som ”saffran staden”. När hösten närmar sig anländer hundratals män, kvinnor och barn till denna region för att plocka saffransblommorna som lyser upp marken med sin lila färg. Efter att hundratals hektar av saffransblommor har skördats, stannar många kvinnor kvar för att separera pistillerna från blommorna. För att få ihop ett kilo saffran krävs mer än 150 000 saffransblommor. När detta är gjort lägs saffranspistillerna i ett tort rum utan exponering till solljus. Direkt solljus bleker färgen på saffranet; då färgen är den viktigaste egenskapen när saffranet säljs vidare är det viktigt att behålla en så illröd färg som möjligt, då detta indikerar hög kvalité. Som ni märker läggs mycket arbete ner för att få fram ett kilo saffran, vilket berättigar det höga kilopriset på denna krydda. När saffranet säljs vidare till distributörerna, kostar ett kilo ungefär 180 000 indiska rupies (cirka 25 000kr). Låt oss se hur detta står sig jämfört med persisk saffran!

Crocin är nyckeln

Crocin är en kemisk förening i saffransblomman som skapar den röda färgen i kryddan. Ju mer crocin i saffranet, desto mörkrödare är färgen. En mörkröd färg indikerar att saffranet är av hög kvalité då det har en stark smak och är rik på aromer.

Enligt vissa källor uppgår mängden crocin i saffran från Kashmir till 8,72%, vilket är betydligt högre än 6,82% i persisk saffran. Detta verkar högst osannolikt, givet de resultat laboratorietester visar på. Idag visar labresultaten att persisk saffran är den som håller högst kvalité i världen, med crocinvärden mellan 200 och 300. Saffran som odlas i Afghanistan under liknande förhållanden, når knappt upp i 200 i crocinvärde. Indisk saffran har testresultat mellan 120 och 130 i crocinvärde.

Persisk saffran jämfört med andra typer av saffran | Spansk saffran

För att kunna jämföra dessa två populära typer av saffran, måste vi först se till deras unika egenskaper. Det finns många olika typer av saffran som kan odlas i Iran; var och en framställs från olika delar av saffranspistillen och har olika egenskaper.

Neginsaffron

Även om Persisk sargol-saffran är den mest kända och konsumerade saffranen, är det negin-saffranet som håller högst kvalité. I denna typ av saffran binds tre saffranspistiller samman till ett kluster. Eftersom produktionen av negin-saffran kräver en väldigt precis och delikat hantverkarkompetens är det den dyraste saffranen på marknaden och även den svåraste att få tag i, då utbudet är högst begränsat.

Sargolsaffron

Sargolsaffran är den delen av saffransblomman som är på toppen; den är röd i färgen och känd som en högkvalitativ saffran. Anledningen att denna typ av saffran är bättre än andra typer är då den endast använder den övre delen av saffranspistillen som är den mest smakrika och aromrika. Sargolsaffran används därför ofta i matlagning, då det endast krävs ett par pistiller för att lyfta en maträtt till en helt annan nivå. Priset på sargolsaffran är högre än många andra typer av saffran tack vare dess mörkröda färg, vilket indikerar att kvalitén är hög.

Pushal

Pushalsaffron är änden av saffranspistillen. Även om pushalsaffran inte har samma rena konsistensen och höga kvalitén som sargolsaffranet, är det fortfarande ett väldigt saffran då priset är med överkomligt för många konsumenter. Nu när du har lärt dig om de olika typerna av persisk saffran, är det dags att göra en djupdykning i olika typer av spansk saffran.

types of persian saffron

Typer av spansk saffran

Spansk saffran är känd för att hålla hög standard. Det saffranet som odlas och skördas i La Mancha regionen i centrala Spanien växer i helt andra förhållanden än saffran från andra länder, vilket gör det till en av den mest unika saffranen på marknaden. Anledningen till detta är även att utbudet av detta saffran är mycket lägre än dess persiska motpart. Spanien begränsar även hur mycket saffran som får exporteras varje år, vilket gör det svårt för konsumenter att få tag i.

Coupe

Det saffranet i Spanien som håller högst kvalité kallas Coupe-saffran. Detta saffran består av röda pistiller, helt utan gul färg då roten sollas bort. Det motsvarar det persiska sargolsaffranet.

Rio

Rio är benämningen på vanligt saffran. Detta saffran tillhör klass 3 på skalan och är av låg kvalité. Riosaffran är fortsatt populärt då det är ett billigare alternativ till coupe-saffran från La Mancha regionen.

Fördelar med persisk saffran jämfört med andra typer av saffran

Persisk saffran är, jämfört med andra typer av saffran (spanskt, afghanistanskt, kashmirskt), rikare i aromer (safranal), färg (crocin), samt smak (picocrocin). Det är tack vare dessa egenskaper som persisk saffran är ett hälsosamt tillskott till drinkar och maträtter.

Några hälsofördelar med högkvalitativ saffran:

  • Saffran är ett naturligt kosttilskott som stärker den mentala hälsan
  • Högkvalitativ saffran är effektiv i att förebygga nedbryttning av muskler
  • Saffran starker andningsorganens hälsa
  • Saffran kan lindra besvär vid menstruation och balansera horminerna i kroppen

Varför Röda Guldet?

När vi nu jämför olika typer av saffran och kommit fram till att persisk saffran är den som håller högst kvalité. Vi, på rodaguldet.se, erbjuder det högkvalitativa persiska saffranet som odlas och skördas på naturliga persiska bondgårdar. Vi ser även till att detta saffran behandlas utan bekämpningsmedel och konserveringsmedel, vilket gör oss till en av få försäljare i Europa som kan erbjuda ekologiskt saffran. Metoderna som används i odlingen, skördningen, och frakten av Röda Guldets saffran garanterar att saffranet håller hög kvalité när den når konsumenten. Vi är involverade i varje steg i processen för att de till att vår produkt håller högst kvalité på den europeiska marknaden.

Vi säljer även saffran i större kvantiteter till restauranger, caféer, och andra företag och föreningar som behöver högre vikter än de som erbjuds i mataffären. Vi erbjuder högkvalitativ premiumsaffran för att kunna leverera värde till våra konsumenter. Genom att även erbjuda saffran i högre kvantiteter kan vi dela med oss av värdet med företag och föreningar som försöker skaffa marknadsandelar i saffransmarknaden.

Röda Guldet garanterar att produkten hanteras och levereras i enlighet med konsumenternas förväntningar. Med andra ord erbjuder vi saffran av allra högsta kvalité till rimliga priser och levererar saffranet direkt i brevlådan. Vår leveranstjänst är helt gratis och kunderna betalar endast för produkterna de köper, oavsett hur mycket eller lite de beställt. Vi kan saffransmarknaden innan och utan, och gör vårt allra bästa för att dela med oss av värdena som skapas i vår verksamhet till konsumenter, företag och föreningar i Sverige.

 

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SEARCH

Enter what you are looking for :