Saffran i matlagning | Hur används saffran i olika länder?

Saffran i matlagning | Hur används saffran i olika länder?

Saffran; en himmelsk krydda

Saffran används flitigt som krydda i de länder den odlas. Hemmahörande i mellanöstern, saffran används mestadels i länder rund medelhavet, Asien och Europa. Det finns dock ett växande intresse för saffran från människor världen över. Många har kanske smakat en spansk paella, en persisk pilaf eller en svensk lussebulle och fått upp ögonen för saffran. Kryddan används allra bäst i maträtter som bereds med mycket vätska, till exempel bouillabaisse eller risotto. Det finns med andra ord en mängd rätter där saffran är en smaksättande ingridiens. I denna artikel tänkte vi beröra några och gå igenom varför saffran passar så bra till matlagning.

Read More: wholesale persian saffron

Förbereda saffran för matlagning

Som nämnt ovan, bouillabaisse och risotto är två ratter som tillagas med mycket vätska, vilket ger saffranet en bättre smak och arom. Detta är för att saffranets smak upplöses bättre i vätska vilket sedan gör att smaken kan absorberas i själva maträtten. Ett tips är därför att blöta saffranet inför tillagning, oavsett vilken maträtt som bereds. Nästa steg för att förbereda saffranet för matlagning är att att mala de våta pistillerna i en mortel. När det sedan är dags för matlagning är det bäst om saffranet är en av de första ingredienserna i receptet. Saffran gör sig allra bäst när det bereds och blandas med andra ingredienser, till skillnad från många andra kryddor som ofta används som topping på slutet. Om saffran används på ett smart sätt krävs det faktiskt inte så stora mängder för att tillaga en riktig smakupplevelse. Ofta räcker det med några några pistiller per person, beroende på storlek och aptit så klart.

of flavor to the food. So, you do not need to grind more than a few threads at a time.

Hur saffran används i matlagning i olika länder

Saffran används i olika maträtter och i en mängd olika kök världen över. I Indien används saffran ofta i maträtter med ris samt i efterrätter. I Frankrike och Spanien är saffran vanligare i fisk och skaldjursrätter. Nedan följer en rad andra exempel:

 1. Spanjorer och portugiser använder ofta saffran i matlagning. Saffran används framför allt i den klassiska paellan, Spaniens nationalrätt.
 2. Saffran används även i det mongol-indiska köket. När man till exempel tillagar lammben med russinsås och saffran, blötlägger man lammbenet med saffran i tre dagar. Lammbenet får då dra till sig och absorberar den ljuvliga smaken och odören från saffranet, innan det är dags för tillagning.
 3. Människor från mellanöstern använder ofta saffran och kardemumma för att göra kaffet än mer smakrikt.
 4. I Sverige används saffran i många olika rätter, men det har knappast undgått någon att vi är mest kända för vår saffransanvändning i lussebullen i samband med luciafirandet.
 5. Pennsylvania Dutches (migranter från tysktalande länder i Pennsylvania, USA) använder saffran för att smak- och färgsätta sin berömda chicken pot pie. Det sägs att tyska migranter tog med sig saffran på resan över till Amerika och började odla det på små markplättar i Pennsylvania. Den traditionella maträtten är fortfarande populär idag.

 

Matlagning från mellanöstern

 • Iranier – som har nära tillgång till det bästa saffranet i världen – använder saffran i sin nationalrätt chelow kebab (saffransris med iransk kebab) och zereshk polo (berberisbärsris med saffranskryddad kyckling).Middle Eastern cooking
 • Indierna använder saffran för att tillaga Biryanis, en traditionell risrätt. Saffran används även för att förbereda olika typer av godis och sötsaker, till exempel gulab jamun och kulfi.
 • I Marocko används saffran för att koka té. Saffran används även för att tillaga Marockanska köttbullar (tillagat med en mix av tomater och gurkmeja) och mrouzia (en söt-salt rätt tillagad med mycket dill). Saffran används även för att bereda chermoula, vilket är en vanlig grönsaksrätt som används som komplement i många marockanska rätter.

Som du ser används saffran inte bara i några få länder, utan är en viktig ingridiens i många delar av världen!

Varför rekommenderas man att laga mat med saffran?

Sedan urminnes tider har saffran, likt många andra kryddor och livsmedel, ansets ha olika egenskaper och användningsområden. Idag vet vi, baserat på forskning, att saffran är en ingridiens som är effektiv i att bekämpa sjukdomar och krämpor, vilket är varför den ofta används i olika mediciner. Nedan följer några exempel på användningsområden:

 • Saffran i matlagning är ett naturligt matsmältningshjälpmedel som stärker magen.
 • Saffran kan användas som smärtstillande, särskilt i behandlingen av tandköttssmärta och kolik.
 • Saffran är en såkallad fri radikal som kan hjälpa förebygga tumörer.
 • Kan användas som behandling av nervsmärtor, som lugnande medel, samt behandling mot somnlöshet.
 • Saffran är en typ av minnesförstärkare och koncentrationsförstärkare som kan hjälpa i behandling av krampanfall, Alzheimers och Parkinsons.
 • Saffran används vid behandling av högt blodtryck, högt kolesterol, behandling av järnbrist hos kvinnor, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt åderförkalkning.
 • Saffran används även i behandlingen av andningssjukdomar såsom astma, svår förkylning och hosta.
 • Konsumption av saffran ökar blodflödet till näthinnan, behandling av gulsot.
 • Saffran används vid behandling av sjukdomar såsom dysentri, mässling, svullen lever och mjälte samt urinvägsinfektioner.

Forskning visar även att saffran har varit effektiv som botemedel mot vissa typer av cancer bland försöksdjur.

Köp saffran i lösvikt … Saffran i lösvikt

Några förslag för att öka användning av saffran i matlagning

Här är några tips för att göra det lättare att öka konsumptionen av saffran i vardagen:

 • Saffran passar perfekt som krydda i matlagning av alla typer av fisk- och skaldjursrätter, framför allt hälleflundra och torsk, då det ger rätterna en fantastisk smak och en vacker färg.
 • Testa att göra eller köpa glass med saffranssmak.
 • Använd saffran som smaksättning i soppor.suggestions the saffron uses in cooking

Köp ekologisk saffran från Röda Guldet

Som du ser finns det en stor mångfald i hur saffran används i matlagning världen över. Nu är det bara att välja dina favoriter och pröva laga dem! Om du vill laga saffransrätter med saffran av högsta kvalité föreslår vi att du handlar från oss på Röda Guldet. Vårt ekologiska saffran är handplockat från norra Iran – en region som är välkänd för att odla världens bästa saffran.

Röda Guldet säljer saffran online via vår hemsida rödaguldet.se till kunder i Sverige och Europa. Eftersom vi handlar saffran direkt från bonden kan vi erbjuda saffran av högsta kvalité till rimliga priser.

Grossist

Om du driver restaurang, café, eller cateringverksamhet och vill köpa in saffran i högre kvantiteter kan vi erbjuda saffran av samma höga kvalité, men till ett lägre kilopris. Besök gärna vår hemsida för mer information och kontakta oss för ett skräddarsytt erbjudande; ju mer du handlar, desto mer sparar du!

More information: LÄK HUDEN MED SAFFRAN

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SEARCH

Enter what you are looking for :