Vilka egenskaper kännetecknar saffran av hög kvalitet? Är det nödvändigt att att känna till dessa egenskaper?

Vilka egenskaper kännetecknar saffran av hög kvalitet? Är det nödvändigt att att känna till dessa egenskaper?

Vad är saffran? När och hur används det?

Saffran är den torkade pistillen från krokusen Crocus stavius som köps och säljs över hela världen som en dyrbar krydda. Saffran är en doftrik och välsmakande krydda som är populärt att använda i matlagning, bakning och örtte. Det är intressant att veta att saffran är den dyraste kryddan i världen och är känd som rött guld på grund av dess höga värde.

Historiskt sett har folk använt saffran i mat och medicin eftersom de visste att den har speciella egenskaper. Idag har experter gjort många studier på saffran och resultaten visar att saffran har fördelar för hälsa, välbefinnande och hudvård. Efter publiceringen av dessa resultat och i takt med människors ökade kunskap om fördelarna med saffran har konsumtionen ökat exponentiellt och kryddan har blivit allt mer populär världen över.

Det är intressant att veta att saffran inte enbart används i mat, det används också som en örtmedicin, vilket vi kommer att diskutera mer nedan.

Saffran i mat

I många år har saffran använts vid tillagningen av olika livsmedel och desserter på grund av dess behagliga doft och starka färg. Bland de mest kända recepten där saffran används kan följande delikatesser nämnas:

  • Saffranglass och rispudding, vilket är kända iranska efterrätter
  • Läcker saffranmousse
  • Saffranpudding, vilket är den mest populära efterrätten i världen
  • Saffransbröd eller lussekatter

Saffran-te som naturmedicin

I dag, på grund av en ökad förståelse för egenskaperna hos saffran-te, anser många att saffran är ett mirakel och konsumerar te gjort på saffran dagligen som en del av sin kost. Saffran-te har en uppfriskande och lugnande effekt, vilket är två välkända skäl till att detta dyra örtte dricks.

Vilka är de fysiska och mentala fördelarna med att använda saffran?

Som ett resultat av sin forskning har experter identifierat saffran som en antioxidant som hjälper till vid behandling av en mängd olika sjukdomar. Baserat på dessa resultat kan vi därför fastställa saffran-te som världens hälsosammaste dryck som innehåller ungdomens hemlighet.

Några av hälsofördelarna med saffran är:

• Ökad energi

• Minskad ångest och stress orsakad av trötthet från arbete och dagliga aktiviteter

• Åldersbromsande på grund av minskad ångest och stress

• Ökad skönhet genom att använda saffran som skönhetsmedicin

• Förbättrad leverfunktion, ljusare och klarare hud på grund av bättre leverfunktion

• Minskade kolesterolnivåer i blodet

• Skydd av synen, genom förbättrat blodflöde till ögonen

• Användning av saffran i solskyddsmedel, saffran, med sina antioxidativa egenskaper, förhindrar tidiga ålderstecken.

Visste du att din hälsa kan sättas i fara vid konsumtion av förfalskad saffran? Hur identifierar jag äkta saffran?

Det är intressant att veta att trots det höga priset på saffran, på grund av dess näringsvärde, ökar efterfrågan på kryddan i de flesta länder runt om i världen. Som ett resultat har många opportunister tagit sig in på saffransbranschen, precis som i alla andra lukrativa branscher. Det är viktigt att veta att opportunister producerar förfalskad saffran och säljer den till samma pris som riktig saffran, utan att ta hänsyn till konsumentens hälsa.

Med tanke på detta är det många konsumenter som oroar sig för att inte kunna särskilja äkta saffran från förfalskad saffran. Läs följande artikel för att lära dig att känna igen en bra saffran.

Vilka egenskaper kännetecknar saffran av hög kvalitet?

För att kunna njuta av saffrans fördelar måste man känna till utseendet, smaken och färgen på äkta och förfalskad saffran. Idag är det lätt att upptäcka saffrans renhet i laboratorier, men det är inte ett kostnadseffektivt alternativ för konsumenten.

Det är intressant att veta att saffranens renhet kan fastställas i laboratorier genom att undersöka dess kemiska sammansättning. Autentisk saffran identifieras genom att undersöka komponenterna i crocetin: crocin för färg, picrocrocin för smak och safranal för arom.

Saffransblommans komponenter

För att känna till egenskaperna hos bra saffran måste vi först förstå saffransväxtens yttre struktur.

Saffransblommor består av kronblad, pistill, ståndare, löv och en rot (knöl). Det är nödvändigt att veta att varje saffranstråd består av två delar: stigma (den röda delen) och stilen (den vita/gula delen). Stigman används som saffran.

Typer av äkta iransk saffran

Som du kan se i figuren har varje saffranstråd fyra huvuddelar: sargol, negin, poshal och konj (stil).

Sergol: inkluderar enbart huvudet på stigman, som har tre grenar, utan stil.

Negin: inkluderar sargolen och den del där stigma upphör att vara flergrenad. Det är intressant att veta att neginsaffran är starkare än sergolsaffran vad gäller smak och färg.

Poshal: inkluderar negin och den nedre, gula delen (stil).

Komplett tråd (Dokhtarpich): hela saffranstråden, inkluderar stigma med 4–5 cm stil.

Hur kan vi särskilja äkta saffran från förfalskad saffran?

I följande avsnitt kommer vi att presentera sätt att bedöma saffrans kvalitet genom dess utseende, färg, arom, smak, vikt, flottighet och förpackning.

Var uppmärksam på utseendet på enskilda saffranstrådar.

Saffran wholesale

Kom ihåg utseendet på en saffranstråd och de fyra huvudkomponenterna eftersom varje del har olika kvalitet och pris.

Kom ihåg att vara uppmärksamhet på den trumpetliknande formen på en saffranstråd, som är smal i ena ändan, när du köper saffran. Saffran kan lätt säljas med växter som har liknande form och utseende så som safflor, majssilke, syntetiska fibrer, torkade betor och kokosrötter.

Var noga med att smaka på några saffranstrådar.

Ren saffran är lite bitter på grund av att det innehåller picrocrokin. Dessutom kan den vara något stark eller skarp, men den ska aldrig smaka sött.

Om saffran smakar sött har produkten spätts ut med honung eller socker för att öka vikten inför försäljning.

Saffrans doft.

Saffran har en söt och behaglig arom och ju färskare den är desto starkare är doften. Det sägs att när man luktar på kvalitetssaffran ska man känna doften av äkta honung och alfalfa.

Identifiera äkta saffran genom ett färgtest

Saffranens färg kommer från crocin och crocetin. Genom att undersöka saffran i laboratorier kan man identifiera konstgjorda färger som förekommer i falsk saffran.

Färgen på äkta saffran i vatten är gul med en orange eller röd nyans. Som konsument kan du testa saffran genom att utföra följande tester.

1. Experiment med kallt vatten

Placera några trådar av Röda guldets saffran i kallt vatten. Ta ut trådarna efter några minuter. Eftersom denna saffran är ren ser du att strängfärgerna inte har förändrats.

Prova nu detta experiment med några saffransträngar som du köpt någon annanstans. Om trådarna bleknar är produkten inte äkta.

2. Butan-experiment

Äkta saffran blir lila eller orange av butanlågor, förfalskad saffran blir gul.

3. Bakpulver-experiment

Ren saffran blir gul i en blandning av bakpulver och vatten, förfalskad saffran blir blekt röd.

4. Bensin-experiment

Ren saffran löser sig inte i bensin och ändrar inte färg.

Testa saffranens äkthet genom pulverisering

Äkta saffran pulveriserar snabbt mellan dina fingrar eller pappersark. Om du ser oljefläckar är produkten förfalskad.

Ifrågasätt billig saffran

Äkta saffran är dyr. Observera att priset på pulveriserad saffran vanligtvis är lägre än hel saffran.

Var uppmärksamhet på certifieringarna som anges på förpackningen.

Certifieringarna på saffranförpackningar intygar dess kemiska sammansättning och renhet. Se därför till att alla uppgifter om saffranproducenten anges på förpackningen.

Offra inte kvalitet för pris.

Saffran har nyligen börjat produceras i växthus för att minska kostnaderna. Du bör dock vara medveten om att slutprodukten, trots det billigare priset, inte är lika bra som ekologisk saffran av hög kvalitet som har odlats med traditionella metoder.

Det är intressant att veta att ekologisk saffran från Röda guldet är av högsta kvalitet. Röda guldets saffran har klarat de nämnda testerna eftersom din hälsa och ditt välbefinnande är vår högsta prioritet.

Om du behöver råd kring att köpa saffran, kontakta oss på:

0763205883

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 20

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SEARCH

Enter what you are looking for :