Vilka typer av persisk saffran finns det? Hur mycket kostar de?

Vilka typer av persisk saffran finns det? Hur mycket kostar de?

Persisk saffran kan klassificeras på olika sätt, både baserat på utseende och smak. Utseendemässigt är det främst form och färg man använder som underlag för klassificering, medan om man kvalificerar på smak är det saffranets kvalité som bedöms. Klassificering av persisk saffran är annorlunda än i andra länder. I Spanien, till exempel, skiljer sig kriterierna mellan de olika regionerna, men bedöms ofta efter saffranpistillernas längd, tjocklek samt kvalitén på roten. I Indien bedöms saffran efter hur naturlig den är samt efter pistillernas och rotens kvalité.(Iranian saffron)

När vi köper persisk saffran brukar saffransförsäljare fråga vilken typ av saffran vi vill köpa; vilken typ av halm, vilken typ av krona, vilken typ av rot och så vidare. Många som köper persisk saffran vet inte om de olika skillnaderna, och kan således köpa fel typ av produkt. I denna artikel vill vi belysa skillnaderna på olika typer av saffran. Vilka typer av saffran som är bäst, vilka som är billigast respektive dyrast, samt dela med oss av några bilder så att du kan urskilja de olika typerna av saffran nästa gång du köper persisk saffran.

Ett bra verktyg är ISO 3632 standarden, som har introducerat en giltig och universellt accepterad klassificering som är godkänd av alla saffransproducerande länder. Även detta diskuterar vi mer i detalj nedan.

Varje saffranspistill har två delar: den röda delen (i början av stjälken) samt den vita delen (i slutet på roten). Båda är viktiga att betrakta för att urskilja olika typer av saffran.

Persisk bunchsaffran

Bunch Iranian saffron

Persisk saffran är en hel pistill som har både den röda och vita delen av saffranet. Den vita delen är ungefär 30% av saffranet, medan den röda delens andel är cirka 70%. Inom bunch-klassificeringen behåller man saffranet intakt genom att inte separera pistillerna från den vita roten. Man lägger sedan ihop all saffran med rötterna på samma sida och binder ihop kroketten likt bilden ovan.(Iranian saffron)

Persisk pushalsaffran

Iranian saffron

En annan typ av persisk saffran är pushalsaffran, som utmärker sig då den vita saffransroten separeras från saffransblomman med 2-3 millimeter saffransrot kvar på änden. På änden av av pistillerna hittar vi därför en mindre vit eller gul del som ger pushalsaffranet en halmliknande form. Det finns två olika typer av persisk pushalsaffran; vanlig pushalsaffran samt svälld pushalsaffran. Denna saffranstypen är sedan betygsatt mellan 1 och 3 baserat på storleken av pistillerna, hur mjuka de är samt kvalitén på saffransroten. Pushalsaffran med tjocka och mjuka pistiller, utan skrynklor, och med en mindre rot klassificeras som svälld pushalsaffran, medan saffran med normalformade pistiller och större rötter klassificeras som vanlig pushalsaffran.(Iranian saffron)

Persisk sargonsaffran

Iranian saffron

Den vanligaste och mest köpta persiska saffranen är sargolsaffran. Det är den de flesta känner igen från butiken. Sargol har olika typer av bedömningar, såsom premium, ”pennhuvud, samt ”huvud”. När sargolsaffranen är ren är den helt fri från rötter och innehåller endast den röda stjälken. Betygsättningen och priset på sargolsaffran skiftar beroende på tjockleken och storleken av stjälken, samt den innehåller avbrutna pistiller eller inte.

Det är ofta svårt att bedöma kvalitén på saffranshuvudet. Saffranets kvalité betygssätts på en skala mellan 1 och 3.

Persisk neginsaffran

Denna typ av persisk saffran har en vacker färg och utstyrsel. Neginsaffran är har även en stark doft. I denna typ av saffran är tre saffranspistiller hopknutna. Till skillnad från sargonsaffranen är pistillerna obrutna och släta. Detta gör att neginsaffran är mer iögonfallande samt dyrare än sargolsaffran. Många föredrar att köpa sargolsaffran, då den har samma färg och arom som neginsaffran, till ett lägre pris. Utländska kunder föredrar ofta att handla neginsaffran. Persisk neginsaffran är indelad i två typer: ”superjuvel” och ”pseudojuvel”.(Iranian saffron)

 

Vit saffr

Vit saffran

Vit saffran är inte en del av den vanliga klassificeringen av saffranstyper. Efter att huvudet är avknoppat från buketten, sparar man den vita delen vilket är roten i saffranspistillen. Många tänker att huvuddelen av aromen sitter i saffransroten, men vetenskapliga studier och analyser visar att det är i den röda delen av saffranspistillen som majoriteten av aromen och substansen finns. En av dessa substanser är crocin, vilket finns i hela saffranspistillen. Det är från crocinet saffranet får sin röda färg.

 

Skillnader mellan olika saffranstyper

Som beskrivet ovan, finns det många olika typer av saffran:

Bunchsaffran

Bunchsaffranet utgörs till stor del av den vita roten.

Buntas ihop genom tre saffranspistiller.

Svag färg och doft (betyg 4 på den persiska betygsskalan av saffran)

 

Produktion av bunchsaffran har minskat över tid, men detta är den enklaste typen av saffran att producera.

Pushalsaffran

Behåller en liten del av den vita roten.

Buntas ihop genom tre saffranspistiller.

Kvalitén är generellt sämre än sargolsaffran då delar av den vita roten är kvar, men färgen och doften är starkare än hos bunchsaffranet.

Majoriteten av saffranet som köps av lantbrukarna handlas som pushalsaffran. Denna typ av saffran betryggar kunder, då man ser både den vita och röda delen och således vet att saffranet är äkta.

Sargolsaffran

Den vita delen avlägsnas från saffranspistillen.

Saffranspistillerna separeras från varandra.

Kvalitén är marginellt sämre än neginsaffranets då vissa pistiller är brutna eller skadade. Sargolsaffran är det med igenkända saffranet, och bland det bästa man kan hitta i affären.

Neginsaffran

Den vita delen avlägsnas från saffranspistillen.

Buntas ihop genom tre saffranspistiller.

Är av högsta kaliber då det inte har någon vit rot, samt för att saffranspistillerna är intakta och släta.

Neginsaffran har en stark doft och ett vackert utseende. Denna typ av saffran är mer populär bland utländska kunder.

Vit saffran

Generellt av låg kvalité.

Priser på persisk saffran

Nedan följer en överblick på priser av persisk saffran i bulk på den iranska marknaden. Röda Guldet säljer endast Super neginsaffran av högsta kvalité, direct från bonden. Detta gör att vi kan leverera saffran med oslagbar doft och arom.

 

 

Super negin saffran

 

1 kg

 

$683-1200
Super negin ny Saffron

 

1 kg

 

$500-600
Ny negin saffron

 

1 kg

 

$437-500
Pushalsaffran klass 11 kg

 

$391-420
Ny negin juvelsaffran1 kg

 

$388-470
Pushalsaffran ny

 

1 kg

 

$340-400
Vanlig pushalsaffran1 kg

 

$310-380
Pushalsaffran klass 21 kg

 

$280-340
Lågkvalité pushalsaffran1 kg

 

$240-270

 

Pushalsaffran klass 31 kg

 

$220-265
Bunchsaffran1 kg

 

$295-320
Vit saffran1 kg

 

$27-40

 

 

 

Pris för 1 gram persisk saffran i Euro

Iran1 – 1.2
Indien2.6 – 4
 USA7 – 9.3
Kanada6 – 8.5
Europa (Spanien, Italien, Tyskland)7 – 9
Storbritannien7 – 10
Förenade Arabemiraten2.9 – 4.4
Kina3 – 5.5
Turkiet2.75 – 4.3

 

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SEARCH

Enter what you are looking for :